“درمان فیستول با لیزر” یا همان “لیزر فیستول” چگونه انجام میشود؟ فیستول یک بیماری عفونی دردناک می باشد که درمان انواع حاد آن تنها با لیزر یا جراحی به طور قطع خواهد بود. در این مطلب قصد داریم با معرفی بیماری فیستول، بهترین شیوه درمان فیستول مقعدی از جمله لیزر و انواع دیگر روشهای درمان این بیماری مانند فیستولومی، وافت، پلاگین بیولوژیکی فلپ را معرفی نماییم.
همچنین در این مطلب از کلینیک نشیمنگاه عوارض و مزایای شیوه های درمانی را بیان کرده ایم تا بیمار به راحتی بتواند بهترین شیوه درمان فيستول مقعد را بررسی نماید.
لیزرها به عنوان یک گزینه کمتر تهاجمی، هر روز نسبت به قبل، بیشتر و بیشتر بعنوان جایگزین روشهای مختلف جراحی استفاده می شوند. یکی از تکنیک های جدید که می تواند به عنوان گزینه ای برای درمان فیستول مقعدی استفاده شود، تکنیک FiLaC™ (بستن لیزر فیستول) است. این روش شامل استفاده از فیبر لیزری برای مهر و موم کردن فیستول است.
This involves using a laser fibre to seal the fistula.
topdoctors.co.uk
قبل از درمان مشاوره بگیرید
به منظور تعیین نوبت و مشاوره در کلینیک نشیمنگاه با شماره زیر تماس بگیرید:
لیزر فیستول مقعد چگونه انجام میشود؟
اصلی ترین و تنها راه درمان فیستول مقعد، از بین بردن کانال و تونل عفونی غیر طبیعی ایجاد شده در بافت بدن است که سبب درمان این بیماری می شود.
لیزر یکی از بهترین و نوین ترین شیوه های درمان فیستول مقعدی است که امروزه مورد تایید پزشکان واقع شده. این روش کاملا بدون به کارگیری تیغ جراحی بوده و مناسب همه افراد و به خصوص افرادی که علاقه به انجام عمل جراحی ندارند است.
شیوه درمان فیستول مقعدی با لیزر به گونه ای است که پزشک متخصص با استفاده از اشعه دستگاه لیزر کانال عفونی را تخلیه نموده و آن را از بین میبرد. این روش بدون نیاز به بخیه، جراحت یا زخم بزرگ بوده و بیماری را به طور کامل از بین می برند.
مطالعه بیشتر: فیستول چیست؟
درمان قطعی فیستول بدون جراحی چیست؟
جدا از روشهای خانگی و دارویی که تاثیر بسیاری بر فیستول ندارد، بیمار گزینه های مختلفی برای برداشتن فیستول از طریق جراحی دارد که شامل فیستولوتومی، فلپ پیشرفته رکتوم، لیفت، قرار دادن ستون، فلپ عضلانی، جراحی لیزر و غیره می شود که در این میان، لیزر درمانی ایمن ترین، آسان ترین و سریع ترین درمان فیستول است. لیزر درمانی دائمی و گزینه درمان بدون جراحی فیستول است.
بیماری فیستول مقعدی چیست و چه علائمی دارد؟
فیستول مقعدی از بیماری های شایع ناحیه نشیمنگاهی بوده که دارای علائمی چون ترشح عفونت، درد، التهاب و برآمدگی، خروج خون آبه در ناحیه مقعد می باشد.
این بیماری از پدید آمدن کانال غیر طبیعی بین مقعد و راست روده به وجود آمده و بی توجهی به علائم و عدم به کارگیری روش درمانی آن سبب پیشرفت بیماری و گسترش تونل های عفونی بیشتری شود. درمان فیستول تنها به وسیله جراحی فیستول و انجام لیزر امکان پذیر است که در ادامه مزایا و معایب هرکدام را بازگو خواهیم نمود.
مزایای لیزر فیستول مقعدی چگونه است؟
همانطور که گفته شد درمان فیستول مقعدی با لیزر بهترین شیوه از بین بردن این بیماری شناخته می شود. این روش دارای مزایای بی شماری است که در ادامه با آنها آشنا خواهیم شد.
- کم هزینه بودن لیزر فیستول نسبت به دیگر شیوه های درمان فیستول مقعدی چرا که نیازی به متقبل شدن هزینه بستری، بیهوشی، اتاق عمل را مانند بیمارستان ندارد.
- دوره نقاهت بسیار کوتاه به دلیل عدم وجود زخم ناشی از تیغ جراحی
- عدم نیاز به بستری شدن در بیمارستان
- عدم عود و بازگشت بیماری و درمان کامل
- انجام لیزر فیستول تحت بی حسی صورت میگیرد از این رو نیاز بدون درد و خونریزی انجام می شود
- محدودیتی در میزان حاد بودن و تعداد کانال های فیستول های موجود ندارد
مطالعه بیشتر: هزینه درمان فیستول با لیزر
مراقبت های بعد از درمان فیستول با لیزر
رعایت نکات مراقبتی بعد از انجام لیزر به منظور درمان فیستول مقعدی می تواند تا حد زیادی در تسریع روند بهبود موثر بوده و علائم طبیعی بعد از لیزر فیستول که خروج خون آبه یا سوزش سطحی هستند را کاهش دهد.
برخی از این راه های مراقبتی بعد از درمان فیستول مقعد عبارت اند از:
- جلوگیری یا درمان بیماری هایی چون یبوست یا اسهال
- نوشیدن مایعات به مقدار کافی (8الی 10 لیوان آب در روز)
- رعایت بهداشت فردی و بهداشت ناحیه مقعد
- پرهیز از برقراری رابطه جنسی مقعدی
- رعایت رژیم غذایی مناسب، پر فیبر و حاوی میوه ها و سبزیجات
- پرهیز از استفاده مواد شوینده عطری که موجب حساسیت می شوند
- استفاده از حمام نشیمنگاه به منظور از بین بردن میکروب و باکتری های ناحیه
- تعویض پانسمان به طور منظم
تشخیص و معاینه فیستول مقعدی
برای درمان فیستول مقعدی باید به پزشک یا جراح فیستول که پزشک عمومی، جراح عمومی یا گوارش است مراجعه نموده و می توانید نسبت به درمان این بیماری اقدام نمایید. پزشک مربوطه با معاینه بیمار به صورت فیزیکی یا پرسش و پاسخ و انجام برخی آزمایشاتی چون سونوگرافی، سی تی اسکن یا ام آر آی، کولونوسکوپی و … می تواند نوع و شدت بیماری را معین نماید.
البته برخی از انواع فیستول مقعدی که افراد به آن دچار می شوند بسیار حاد بوده و پزشک با مشاهده می تواند آن را تشخیص دهد؛ اما انجام آزمایشات ذکر شده به بررسی میزان دقیق بیماری کمک خواهند کرد.
آزمایشات تشخیص فیستول مقعد
تشخیص فیستول مقعدی بر اساس علائم بالینی و انواع آن صورت میگیرد. در ادامه روش های تشخیص فیستول مقعدی را بررسی میکنیم:
- بررسی علائم بالینی: پزشک با بررسی علائم بالینی مانند درد، خروج مایعات، خونریزی و… میتواند به تشخیص فیستول مقعدی برسد.
- آنوسکوپی: در این روش، پزشک با استفاده از دستگاه آنوسکوپ، داخل مقعد را بررسی کرده و فیستول مقعدی را مشخص میکند.
- کولونوسکوپی: در صورتی که فیستول مقعدی باعث شده باشد که تغییرات در روده بزرگ ایجاد شود، پزشک با استفاده از دستگاه کولونوسکوپ، داخل روده بزرگ را بررسی کرده و تشخیص میدهد.
- آنجیوگرافی: در این روش، پزشک با استفاده از دستگاه آنجیوگراف، عروق محیط فیستول مقعدی را تزریق کرده و با استفاده از رادیوگرافی، تصویر فیستول را به دست می آورد.
- سونوگرافی: در صورتی که فیستول مقعدی باعث شده باشد که تغییرات در بافت های نرم اطراف مقعد ایجاد شود، پزشک با استفاده از دستگاه سونوگراف، تصویر فیستول و بافتهای نرم اطراف آن را به دست میآورد.
با توجه به نوع فیستول مقعدی، پزشک ممکن است از یک یا چند روش برای تشخیص آن استفاده کند.
روشهای درمان فیستول و جراحی
درمان فیستول مقعد به روشهای متعددی امکان پذیر است. قبل از پیشرفت علم ، استفاده از تیغ جراحی به منظور درمان فیستول مقعد تنها راه بود؛ اما با گذشت زمان و پیشرفت علم روش درمانی مفیدی چون لیزر جایگزین این شیوه درمان فیستول مقعد شد. با ما همراه باشید تا با انواع مختلف درمان فیستول مقعد و جراحی فیستول آشنا شوید.
لیزر فیستول مقعدی
لیزر فیستول مقعدی همانطور که گفته شد، یک روش امن بی خطر و بدون بهره گیری از عمل جراحی بوده و هرگونه فیستول را با هر تعداد تونل یا کانال عفونی را به طور کامل از بین می برد. درمان فیستول با لیزر بسیار نوین بوده و از کمترین عوارضی برخوردار است.
فیستولومی
عمل جراحی از شیوه های درمانی است که از زمانهای قدیم برای بهبودی هرگونه بیماری از آن استفاده می شد. درمان فیستول مقعد با عمل جراحی فیستولومی یک شیوه ساده و در عین حال پر مشقت و دردناک برای بیمار است. فیستولومی به گونه ای عمل می کند که جراح فیستول به واسطه تیغ جراحی ناحیه مورد نظر را برش داد و عفونت درون آن را تخلیه می نماید.
از آنجایی که پوست و قسمتی از بدن در این روش به طور کامل برش داده می شود، دوره نقاهت آن نیز یک الی 2 ماه زمان بر بوده که در این مدت بیمار باید راه های مراقبت های زیادی را بهره گیری نماید.
درمان فیستول به روش استن
کتان، نخ بخیه، لوله تخلیه عفونت از ابزار هایی هستند که برای درمان فیستول مقعدی با استن یا ستون به کارگرفته می شوند. انجام آزمایش ام آر آی یا سونوگرافی یکی از ملزومات به کارگیری این روش بوده و می تواند میزان بیماری را معین نماید.
نخ، کتان و یا لوله تخلیه ای که پزشک آن را درون مجرای فیستول قرار می دهد، باید بین 6 الی 12 هفته درون آن باقی می ماند. همچنین این روش درمان فیستول مقعدی مناسب فیستول های پیشرفته و تو در تو می بوده و مورد استفاده افراد در معرض خطر بی اختیاری می باشد.
درمان فیستول به روش vaaft (وافت)
در دنیای پزشکی امروز روش درمانی تحت عنوان جراحی فیستول به روش vaaft برای درمان فیستول مقعدی به وجود آمده است که با عوارض تقریبا کمتر نسبت عمل جراحی و در مدت زمان بسیار سریع تر می تواند بیماری فیستول مقعدی را از بین ببرد.
این روش یک روش غیر تهاجمی و از روشهای درمان فیستول بدون جراحی میباشد که برای درمان این بیماری به کار برده میشود.
نحوه ی جراحی فیستول به روش vaaft بدین صورت است که پزشک متخصص فیستول یک لوله ی بسیار نازک را که در قسمت سر آن یک دوربین فیلمبرداری پیشرفته قرار دارد وارد سوراخ فیستول کرده تا انتهای آن را بیابند. همزمان با ورود این لوله به وسیله ی جریان الکتریکی بافت های مرده و قسمت های آسیب دیده ی اطراف مجرای فیستول را به طور کامل برداشته و محل آلوده به بیماری را با شستشوی فراوان کاملا تمیز و ضد عفونی می کنند.
پلاگین بیولوژیکی
جراحی فیستول مقعد به روش پلاگین بیولوژیکی نوعی عمل فیستول به شیوه سخت به شمار می رود. در این نحوه از درمان فیستول مقعد پزشک پلاگینی از بافت مخاط روده تهیه نموده و آن را به مجرای ناشی از فیستول بخیه می زند. در این صورت درمان فیستول مقعد انجام و بافت جدید در اطراف آن رشد می نماید.
انجام عمل جراحی پلاگین بیولوژیکی نیازمند بستری شدن به مدت 24 ساعت قبل از عمل داشته و درمان سرپایی به شمار نمی رود.
درمان فیستول به روش فلپ
از دیگر شیوه های درمان فیستول مقعد فلپ (flap ) است که پزشک با استفاده از بافت اطراف روده اقدام به ترمیم و درمان فیستول مقعد کرده و آن را از بین می برد. این نوع از درمان فیستول نیز تحت انجام عمل جراحی بوده و نیازمند دوره نقاهت طولانی است.
درمان خانگی فیستول مقعد
درمان فیستول مقعدی با به کارگیری شیوه روش خانگی یک روش سخت و دشوار بوده و در اکثر مواقع با شکست مواجه است. چرا که تونل یا کانال عفونی ناشی از فیستول که در ناحیه مقعدی و روده به وجود می آید تنها با از بین رفتن و جدا شدن آن بهبود یافته و دیگر شیوه های غیر پزشکی تقریبا بی نتیجه تلقی خواهند شد.
همچنین این روشهای خانگی و غیر پزشکی مورد تایید متخصصان نبوده و گاهی سبب پیشرفت بیماری خواهند شد. معرفی این روشها صرفا به منظور کاهش علائمی چون درد، قرمزی یا خارش ناشی از فیستول بوده و به هیچ عنوان در از بین بردن بافت عفونی موثر نخواهند بود.
برخی موارد درمان فیستول مقعد در خانه عبارت اند از:
- بهبود علائم فیستول با آب گرم
- از بین بردن فیستول مقعد با زنجبیل
- کاهش علائم فیستول با روغن درخت چای