1. خانه
  2. مقالات
  3. رکتوم چیست؟ ساختار مقعد+ اسفنکتر داخلی و خارجی+عکس

رکتوم چیست؟ ساختار مقعد+ اسفنکتر داخلی و خارجی+عکس

تصویر ساختار مقعد

مقعد یا رکتوم انتهایی ترین قسمت دستگاه گوارش می باشد که وظیفه کنترل و دفع مواد زائد را بر عهده دارند. این ناحیه از بدن بسیار حساس بوده و از بخشهای متعددی تشکیل می شود. در این مطلب با ما همراه باشید تا به طور کامل با ساختار مقعد، رکتوم (عضلات اسفنکتر داخلی و خارجی) آشنا شده، انواع بیماری های مقعدی و حتی ناحیه رکتوم را شناخته و با علائم آن آشنا شوید.

رکتوم چیست و کجاست؟

رکتوم یا همان روده بزرگ، ناحیه ای است که آخرین بخش هضم مواد غذایی که مصرف کرده ایم در آن اتفاق می افتد و قبل از مقعد قرار دارد.
طول اندازه رکتوم به طور کلی 10 الی 20 سانت می باشد و محل قرار گیری مدفوع است؛ زمانی که این مخزن پر شود، اعصاب روده بزرگ موجب تحریک و نیاز فرد به تخلیه شده و اجابت مزاج احساس می شود. وارد شدن آسیب و فشار یا کهولت سن موجب بیرون زدگی این عضوشده و بیماری پرولاپس رکتوم را به وجود می آورد.

مقعد چیست؟

مقعد یا anus، یکی از اصلی ترین بخش های دستگاه گوارش بوده که از بخش ابتدایی آن دهان تا بخش انتهایی آن یعنی مقعد امتداد دارد. به طور کلی مقعد وظیفه دفع مواد غذایی جذب و گوارش شده از بدن را دارد. این مواد زائده غذایی که فرد دریافت کرده بوده و می بایست از بدن خارج شود.
به طور کلی محل قرار گیری مقعد، بعد از روده بزرگ یا رکتوم بوده و طول اندازه کانال مقعد 2 الی 3 سانتی متر می باشد که محل قرار گیری مدفوع به شمار می رود. همچنین این ناحیه دارای دو عضله به نام های اسفنکتر بوده که یکی در داخل (اسفنکتر داخلی) و دیگری در ناحیه خارجی (اسفنکتر خارجی) قرار دارد که وظیفه باز و بسته کردن دهانه مقعد را بر عهده دارند.

عکس مقعد و رکتوم
تصویری که مشاهده می کنید نمای کلی رکتوم، مقعد و اسفنکتر داخلی و خارجی می باشد

ساختار مقعد

ساختار مقعد، به دلیل نیاز به پر و خالی شدن از جنس ارتجاعی تشکیل شده که دارای دو عضو مهم به اسم اسفنکتر می باشد. اسفنکتر نیز خود از دو بخش داخلی و خارجی تشکیل شده که نقش بسیار اساسی دارند. برای مثال یکی از وظایف آنها، ایجاد انقباض و ارادی سازی اجابت مزاج می باشد.
برای مثال زمانی که مدفوع در رکتوم قرار می گیرد، اگر عضلات اسفنکتر به خوبی عمل نکنند، موجب خروج غیر ارادی مدفوع می گردد. بنابراین کنترل اجابت مزاج یا دفع آن وابسته به این عضلات است. برای همین است که افراد دچار بی اختیاری مدفوع یا حتی گاز روده، مبتلا به آسیب دیدگی عضلات اسفنکتر هستند.
البته این نکته را به خاطر داشته باشید پر بودن بیش از حد رکتوم نیز می تواند سبب ایجاد اختلال در این عضلات شده و فرد نتواند مدفوع را کنترل کند.بنابراین اجابت مزاج دیر هنگام می تواند یکی از دلایل ضعف اسفنکتر باشد.

تماس با ما

در صورت مشاهده هرگونه علائم ناشی از وجود بیماری یا عارضه در ناحیه مقعد با کلینیک نشیمنگاه تماس حاصل فرمایید.

اسفنکتر داخلی و خارجی

اسفنکتر مقعدی چیست؟ همانطور که گفته شد، اسفنکتر یکی از اعضای داخلی مقعد میباشد که وظیفه کنترل مدفوع را به همراه دارد. اسفنکتر به دو بخش داخلی و خارجی تقسیم می شود که هرکدام وظیفه مربوط به خود را به همراه دارند. اسفنکتر داخلی، یک عضله غیر ارادی است که زمانی که مخزن رکتوم پر شود آن را به سمت قسمت خارجی هدایت میکند.
اما اسفنکتر خارجی، یک عضله ارادی می باشد که و با آگاهی فرد باز و بسته میشود. البته این نکته را به خاطر داشته باشید، که درست است که این عضله کاملا ارادی است، اما زمانی که رکتوم بیش از حد پر شود، فرد کنترل مدفوع را نداشته و ممکن است بدون اراده شخص از آن خارج شود. علاوه بر آن وارد شدن هرگونه آسیب به این عضله از جمله عمل جراحی ناموفق، برقراری رابطه مقعدی یا حتی ضربه، می تواند فرد را برای همیشه دچار بی اختیاری مدفوع یا گاز روده کند.

چه موقع دچار بیماری مقعدی شده ایم؟

هر زمانی که فرد احساس ناراحتی یا مشکلی در اجابت مزاج داشته باشد ممکن است دچار بیماری مقعدی شده باشد. برای مثال احساس درد، سوزش، خارش، خونریزی یا حتی مشاهده ترشح مقعدی ، عدم توانایی در کنترل گاز یا مدفوع می تواند خبر از وجود یک بیماری در ناحیه مقعد باشد. بنابر این هنگامی که علائم مشابهی مشاهده کردید، سریعا به پزشک متخصص بیماری های مقعدی مراجعه کنید.

عکس مقعد و رکتوم
تصویر ارائه شده از دهانه رکتوم یا مقعد

بیماری های رکتوم و مقعد

بیماری های مقعدی انواع مختلفی دارد که معمولا علائم آن ها با یکدیگر مشابه هستند و به این علت با یکدیگر اشتباه گرفته میشوند. برخی از این بیماری ها عبارت اند از:

  • بواسیر: بواسیر یا هموروئید، شایع ترین نوع بیماری مقعدی می باشد که در اثر ایجاد فشار(برای مثال یبوست یا اسهال) موجب بروز تورم عروق ناحیه مقعد گشته و این بیماری را به وجود می آورد.
  • شقاق: شقاق یا فیشر به نوعی زخم یا شکاف و ترک خوردگی گفته می شود که ممکن است در اثر یبوست یا ضربه ایجاد شده و موجب بروز علائمی مثل سوزش و خونریزی در فرد شود.
  • فیستول مقعد: فیستول مقعد نیز یکی از بیماری های عفونی ناحیه مقعد بوده که در اثر ایجاد یک مجرای عفونی میان دو بافت بدن ایجاد شده و موجب خروج ترشحات و درد شدید در ناحیه میشود.
  • آبسه مقعد: آبسه مقعد نیز به مسدود شدن غدد درون مقعد در مراحل ابتدایی و و ایجاد جوش در ناحیه مقعد گفته شده که در اثر بی توجهی به آبسه تبدیل می شوند.
  • بی اختیاری مدفوع: بی اختیاری مدفوع یک اختلال ناشی از آسیب به عضلات اسفنکتر بوده که به راحتی نیز قابل درمان نیست.
  • سرطان رکتوم: سرطان مقعد یا رکتوم که به رشد یک بافت غیر طبیعی درون رکتوم و راست روده ایجاد می شود گفته می شود و دارای علائمی چون خون در مدفوع، کاهش وزن، مشاهده خون در مدفوع، نفخ و دل درد می باشد.
  • زگیل مقعدی: زگیل مقعد زائده و برجستگی های پوستی ناشی از ابتلا به ویروس اچ پی وی بوده که در ناحیه مقعد به وجود می آید و موجب بروز توده های گوشتی در ناحیه مقعد می شوند.
  • پرولاپس رکتوم: پرولاپس رکتوم یا بیرون زدگی مقعد، نوعی بیماری ناشی از افتادگی یا بیرون آمدن رکتوم یعنی راست روده می باشد.
  • هماتوم پری آنال: نشت خون از رگ های اصلی مانند سرخرگ یا سیاهرگ

علائم تمامی بیماری های ذکر شده معمولا یکسان بوده که به طور کلی عبارت اند از:

بیشتر بخوانید: درمان زگیل مقعد چیست؟

علت بروز بیماری های مقعد و رکتوم

علت بروز انواع بیماری های مقعد، می تواند ایجاد فشار ناشی از یبوست، بی توجهی به رعایت بهداشت، وارد شدن ضربه و بی توجهی به علائم خفیف باشد. بنابراین زمانی که به یکی از موارد بالا دچار شدید سریعا به پزشک متخصص مراجعه نموده تا اقدامات مورد نیاز در اسرع وقت انجام شود و بیماری پیشرفت نکند.
چرا که مقعد یک ناحیه بسیار حساس بوده که بی توجهی به علائم، می تواند موجب بروز بیماری های مقعدی و انجام جراحی برای درمان آن ها باشد که سبب اختلال عملکرد مقعد می شوند.

درمان انواع بیماری های مقعدی تنها با یک جلسه لیزر

رفع انواع بیماری های مقعد بدون درد و دوران نقاهت در یک ساعت

بهترین روش درمان بیماری های مقعد

به جرات می توان گفت بهترین روش درمان بیماری های مقعدی، لیزر بوده که با استفاده از جدید ترین روش و کاملترین تجهیزات قابلیت درمان بیماری های مقعدی را دارد. این روش با استفاده از اشعه لیزر می باشد که می تواند انواع بیماری ها مانند بواسیر، شقاق، فیستول، زگیل مقعد را درمان کرده و به طور کامل آن را بدون هیچگونه عوارض از بین ببرد. کلینیک نشیمنگاه در این حوزه از مجهزترین کلینیک های درمان بیماری های مقعدی بوده که در تهران مستقر است و دارای تیم پزشکی متخصص، با تجربه و حاذق می باشد.

سوالات شما

16 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام ببخشید اگه داخل مقعد درد داشته باشه ولی از رو هیچ نشونه ای نباشه نشونه چه بیماریه؟

    پاسخ
    • بیماری هایی همچون بواسیر داخلی، شقاق داخلی یا سایر بیماری های مقعدی موجب بروز درد داخل مقعد میشوند

      پاسخ
  • سلام من یک مدت هست که نمیتونم دستشویی رو کنترل کنم عضلات مقعدم رواصلا نمیتونم کنترل کنم دستشویمم خود به خود میره

    پاسخ
    • دوست عزیز در ورت آسیب به عضلات اسفنکتر درمان شما تنها با لیزر یا جراحی خواهد بود. حتما به متخصص کولورکتال مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام آقای دکتر خسته نباشید من یه بیورن زدگی در اورم فکر میکنم برای راست روده یا رکتوم باشه باید حتما جراحی بشه؟ البته کی میتونم بیام برای معاینه شایدم بواسیر باشه

    پاسخ
  • سلام من از داخل مقعد خونریزی دارم یک مدته بعد داخل مقعدمم موقع دستشویی کردن درد میگیره رکتوم به مشگل خورده؟ من همیشه از این بیرون زدن مقعد میترسیدم اخر داره سرم میاد لطفا راهنمایی کنید

    پاسخ
  • سلام دکتر خسته نباشید من چند وقت پیش دچار مشکلی شدم که نممیدونم دارم درست میگم یا نه رکتومم زد بیرون یا مقعدم نمیدونم چی بود ولی یه گوشت در اومده بیرون ازش

    پاسخ
  • سلام من چند وقت یه درد بد داخل مقعدم درام که قشنگ میفهمم از انتها میاد ممکنه رکتومم اسیب دیده باشه؟

    پاسخ
    • رکتوم محل نگه داری مدفوع قبل از مقعد می باشد که در صورت بروز درد ی اعلائم می بایست پزشک آن را مورد بررسی قرار هد.

      پاسخ
  • رکتوم من باد کرده چون قشنگ متوجه میشم که یه گوشت از داخل داخل مقعدم اومده بیرون که قرمزه و میسوزه

    پاسخ
    • تورم یا بیرون زدگی رکتوم عارضه ای بسیار جدی بوده و می بایست توسط پزشک مورد بررسی گیرد.

      پاسخ
    • بواسیربالیزرچند عملیات میکنید هزینه اش چند میشه.

      پاسخ
      • سلام دوست عزیز بله درمان بواسیر با لیزر امکان پذیر است اما هزینه آن پس از معاینه متخصص تعیین می شود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

خدمات
فهرست