1. خانه
  2. کیست مویی
  3. کیست مویی چیست؟ علائم و نشانه های کیست پیلونیدال

کیست مویی چیست؟ علائم و نشانه های کیست پیلونیدال

تصویر کیست مویی چیست؟

کیست مویی یا همان سینوس پیلونیدال از دسته بیماری های ناحیه نشیمنگاهی است که فرد در صورت ابتلا به آن، دچار علائم و نشانه هایی می شود که چندان خوشایند نبوده و حتی موجب مختل شدن فعالیت های روزمره وی نیز می شود. درد شدید، خروج ترشحات چرکی عفونی، سوزش، تورم و خارش از نشانه های وجود کیست مویی در بالای باسن و بین دو کفل می باشد. درمان کیست مویی یک امر ضروری است چرا که میتواند بافت های سالم اطراف توده را نیز درگیر کند.

در این مقاله ما سعی داریم با بررسی و ذکر نمودن علائم و علتها بیماری کیست مویی را به شما معرفی کنیم تا در صورت ابتلا به بیماری سریعا برای درمان و تخلیه آن اقدام نمایید.

مطالعه بیشتر: درمان کیست مویی با لیزر سرپایی

بیماری کیست مویی چیست؟

پیلونیدال کیست (pilonidal sinus) توده ای غیر طبیعی درون پوست بوده که حاوی مو و ترشحات پوستی است. کیست مویی در اکثر اوقات در بالاتر از کفل ها و نزدیک استخوان دنبالچه به وجود می آید از این رو برخی آن را کیست مویی دنبالچه نیز می نامند. پیلونیدال کیست هنگامی پدید می آید که مو، پوست را شکافته و به درون آن باز می گردد در این هنگام زیر پوست آبسه و عفونتی دردناک به وجود می آید.
از جمله راه های درمان کیست مویی، لیزر و ایجاد چاک در محل و برداشتن یا تخلیه نمودن آن است. این عارضه در بین آقایان جوان رایج تر بوده و به خصوص در افرادی که در زمان های طولانی نشسته اند بیشتر به چشم می خورد.
برای مثال رانندگان تراکتور، یا کارمندانی که به صورت ثابت نشسته اند، از دسته افرادی هستند که خطر ریسک ابتلا به این بیماری برای آنها بیشتر است.

تنها راه درمان قطعی این بیماری، تخلیه و خارج کردن درمان کیست مویی با لیزر یا جراحی میباشد

علائم کیست مویی چیست؟

علائم و نشانه هایی وجود دارند که شما به محض مشاهده آنها می توانید به وجود کیست مویی پی برده و به پزشک مراجعه کنید تا از حاد شدن کیست مویی جلوگیری نمایید.
برخی از این علائم عبارت اند از:

  • احساس درد در بالای باسن و بین دو کفل که با نشستن بیشتر می شود.
  • متورم شدن ناحیه ای مانند جوش در محل
  • موی بیرون زده در ناحیه
  • وجود سوراخ های کوچک در محل
  • قرمز شدن ناحیه بدون علائم خاص دیگر
  • خروج چرک یا ترشح از ناحیه (ممکن است ترشحات بد بو باشد)
  • تب و تهوع

درمان کیست مویی بدون درد و جای زخم

درمان کیست مویی بدون خونریزی و درد تنها در یک جلسه لیزر

مطالعه بیشتر: دکتر کیست مویی چه کسی است؟

علت پدید آمدن کیست مویی مقعدی چیست؟

به طور کلی این بیماری در بین مردان شایع تر است. اما عوامل متعددی می توانند در به وجود آمدن کیست مویی مقعدی نقش داشته باشند. عدم رشد نمودن مو و تا خوردن آن به درون پوست، اصلی ترین دلیل به وجود آمدن کیست مو می باشد. اما دلایل محیطی دیگری وجود دارد که خطر ابتلا به این بیماری نشیمنگاهی که گاها فیستول مویی شناخته می شود را افزایش می دهد.
تغییرات هورمونی به خصوص در بین آقایان از دیگر عواملی است که موجب تحریک موهای زائد و ایجاد اختلال در مو و پوست آنها می شود.
برخی از عوامل تشدید کننده کیست مویی را با یکدیگر بررسی خواهیم کرد:

  • پوشیدن لباس های تنگ و چسبان
  • داشتن موهای زائد زبر و متراکم
  • نداشتن تحرک کافی
  • نشستن های طولانی مدت
  • افراد درسن بلوغ
  • بهداشت فردی ضعیف
  • افرادی که شکاف باسن آنها عمق بیشتری دارد
  • چاقی و اضافه وزن
کیست مویی چیست عکس
تصویری که مشاهده میکنید پیشروی عفونت کیست مویی را نشان میدهد که پزشک می بایست آن را به طور کلی تخلیه نماید

مطالعه بیشتر: عمل جراحی کیست مویی

کیست مویی حاد

هنگامی که سینوس مویی حاد ایجاد می شود، در ابتدا با علائم کمی چون قرمزی تورم یا فرورفتگی مواجه می شوید. در صورت بی توجهی به این عارضه، شما از علائم بیشتر و سخت تری رو به رو شده و نیازمند درمان پیشرفته تری خواهید بود.

برخی از علائم کیست مویی حاد:

  • تب
  • تورم و التهاب شدید
  • ترشح چرک و خونابه از ناحیه
  • درد خفیف یا شدید درناحیه کمر
  • حفره حفره شدن پوست کمر

کیست پیلونیدال مزمن

کیست مویی مزمن نوعی از سینوس است که بیشتر افراد به آن دچار می شوند. در این نوع کیست، درد ناحیه کمر و محل کیست بیشتر و خروج چرک و ترشح از کیست کمتر است. اما گاهی پیش می آید که کیست ترکیده و مقداری چرک و خونابه از آن خارج شود. بدانید این به معنای درمان و بهبود کامل سینوس نیست و شما همچنان به معاینه پزشک نیاز دارید.

کیست مویی در زنان

کیست مویی در زنان و به خصوص در دوران بارداری از عارضه های نا شایع پوستی است که اغلب در بین خانمهای باردار دیده می شود. این عارضه که به دلیل تغییرات هورمونی بانوان ممکن است رخ دهد که علائمی مشابه با کیست معمولی عادی دارد. اما شایان به ذکر است که اگر بیماری پیشرفت کرده باشد به طوری که به عمل جراحی کیست مویی یا لیزر کیست مویی نیازمند باشد، درمان باید پس از زایمان و دوران نقاهت انجام شود.

ترکیدن کیست مویی دنبالچه

بسیاری از بیمارانی که به سینوس پیلونیدال مبتلا می شوند تصور می کنند با ترکیدن، یا ترکاندن کیست مویی باسن می توانند آن را درمان و از بین ببرند. اما نکته این است که فیستول مویی را نمی توان با این روش درمان کرد و ترکیدن آن تنها نشانه ها و خطرات بیماری را افزایش می دهد. افزایش عفونت، ایجاد بوی نامطبوع، گسترش یافتن عفونت تا مهره ها و ستون فقرات و آسیب رسانی جدی به آنها و احتمال بروز کمر درد از جمله خطرات ترکیدن سینوس مویی هستند.

تاریخچه پدید آمدن کیست مویی کمر

این بیماری از زمان جنگ جهانی دوم به بیماری رانندگان جیپ شناخته می شد. چرا که در آن زمان افراد ساعات طولانی در مسیرهای ناهموار رانندگی کرده و بالا پایین می رفتند. همین امر در دراز مدت سبب بروز کیست مویی کمر در آنها می شد. این بیماری بیماری شایع بسیار قدیمی می باشد که در ثورت عدم درمان خطرات جدی برای فرد به همراه می اورد.

عکس کیست مویی
محل قرار گیری کیست مویی معمولا بین دو کفل و بالای باسن می باشد

در صورت مشاهده علائم کیست مویی سریعا نسبت به درمان آن اقدام نمایید تا دچار عوارض آن نشوید

چه کسانی به سینوس مویی مبتلا می شوند؟

همانطور که گفته شد، علاوه بر دیگر عواملی چون جنسیت، ممکن است کیست مویی بر اثر رفتارها و عادات غلط ما به وجود آیند. این رفتار ها خواسته یا ناخواسته افراد را به عارضه هایی چون این بیماری دچار می کنند.
بنابراین در برخی افراد این عارضه شایع تر است:

  • آقایان
  • افرادی که به واسطه شغلشان دائم نشسته اند.(رانندگان، کارمندان و…)
  • چاقی و افراد دارای اضافه وزن
  • افرادی که موهای زائد خود را از بین نمی برند.
  • افرادی که بهداشت فردی خود را رعایت نمی کنند.
تصویر کیست مویی

پیشگیری از بروز کیست مو باسن

کیست مویی نیز مانند سایر بیماری ها بوده و با برخی راهکارهای پیشگیری می توان از بروز ان جلوگیری کرد. راه های پیشگیری از کیست مویی بسیار ساده می باشند که عبارت اند از:

  • از بین بردن موهای زائد با روشهای مناسب که به وجود آمدن موی زیر پوستی را تشدید نمی کنند.
  • متعادل نگه داشتن وزن خود و جلوگیری از اضافه وزن
  • پرهیز از نشستنهای طولانی مدت و بدون تحرک
  • استفاده از لباسهای نخی و آزاد
  • رعایت نکات بهداشت فردی بخصوص در ناحیه مقعد
  • انجام ورزش و تحرک حتی روزانه 20 دقیقه پیاده روی

دریافت مشاوره و نوبت آنلاین

برای اطلاع از هزینه درمان کیست مویی در کلینیک نشیمنگاه می توانید با شماره تماس درج شده تماس حاصل فرمایید.

عوارض کیست مویی

کیست مویی از دسته بیماری های عفونی می باشد که تنها با تخلیه یا لیزر درمان شده و به صورت خود به خود خوب نمی شود. بنابراین در صورت بی توجهی به علائم سینوس می تواند برای بیمارعوارضی را به همراه آورد که فعالیت های فرد را تحت تاثیر قرار دهد.

برخی از عوارض کیست مویی عبارت اند از:

  • پخش شدن عفونت
  • عفونت خون
  • درد
  • رشد کیست
  • سرطان پوست
  • امکان آسیب به نخاع در صورت گسترش عفونت (به دلیل قرار داشتن در ناحیه)

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

هنگامی که علائم ظاهری و درد ناشی از کیست را احساس کردید، سریعا به پزشک مراجعه کنید. جراح عمومی یا پزشک گوارش با معاینه شما می تواند شدت بیماری را بررسی کرده و نوع درمان شما را مشخص نماید. البته انتخاب پزشک با تجربه و حرفه ای، تا حد زیادی در شیوه درمان شما موثر است چرا که اگر عفونت و کیست به صورت کامل از بدن فرد خارج نشود، ممکن است دوباره به حالت اولیه خود باز گردد.

مطالعه بیشتر: دکتر کیست مویی

بهترین روش درمان کیست مو

انتخاب شیوه درمان کیست مویی به هر روشی که باشد بسته به شرایط جسمانی بیمار و تشخیص پزشک صورت میگیرد. می توان گفت لیزر برای درمان کیست مویی یک روش بسیار کارامد و موثر می باشد که د رکمترین زمان عارضه را از بین می برد. در ادامه برخی از این شیوه های درمانی را با یکدیگر بررسی خواهیم کرد.

لیزر کیست مویی

لیزر همیشه بهترین روش درمانی در درمان هرگونه مشکل عارضه به حساب می آید. چرا که از پیشرفته ترین حالت درمانی استفاده کرده و از کمترین عارضه برخوردار است. در این روش درمانی فرد پس از درمان، به راحتی می تواند کارهای روزانه خود را انجام دهد و درد و خونریزی ندارد.
همچنین در این روش عوارضی چون جای بخیه و جای زخم عمل وجود نداشته و به حالت اولیه خود باز می گردد.

مطالعه بیشتر: درمان کیست مویی با لیزر

عمل کیست مویی به روش باز

درمان کیست مویی با روش باز عمل جراحی بدان معنی است که بیمار یا بیهوش می شود یا به صورت بی حسی از کمر به پایین جراحی می شود. شکاف بیضی شکلی که حین عمل پزشک ایجاد می کند، پس از تخلیه کیست باز مانده و پانسمان می شود تا به صورت طبیعی و طی شدن زمان بهبود یابد.
این روش نیازمند مراقبتهای ویژه است تا هیچ گونه عفونت و مشکلی ایجاد نکند. البته بهبودی در این روش درمانی کمی با دشواری مواجهه است و از زمان بیشتری برخوردار است.

عمل کیست مویی کمر به روش بسته

در روش درمان عمل جراحی بسته که بیمار بیهوش می شود، پزشک معالج ناحیه کیست را به شکل بیضی برش داده کیست را خارج و سپس محل را بخیه می زند. این روش روند بهبود سریع تری را فراهم می آورد و دوران نقاهت آن کمتر است. همچنین احتمال ابتلا به عفونت به دلیل بسته بودن زخم کاهش می یابد. البته انتخاب بهترین نوع جراحی وابسته به شرایط بیمار می باشد.

طول درمان کیست پیلونیدال چقدر است؟

اگر نگران زمان و دوران نقاهت پس از عمل یا لیزر هستید، باید بدانید پس از به کار گیری روش لیزر شما می توانید به کارهای روزمره خود برسید و 1 روزه درمان شوید. اما در عمل جراحی باز یا بسته دوران بهبود ممکن است بین 3 الی 4 ماه به طول بیانجامد که در بهترین حالت و به دور از عفونت های پس از عمل می باشد.

روشهای درمان

اگر تنها یک جوش ساده باشد نیازی به درمان نیست اما کیست مویی که همیشه نیاز به درمان ریشه ای و تجویز شده توسط پزشک دارد. باید به بیمار توصیه شود که هر 2 تا 3 هفته یکبار با تراشیدن یا استفاده از یک ماده حذف مو، ناحیه را تمیز و بدون مو نگه دارد. کیست به هیچ عنوان خود به خود برطرف نمی شود. کیست های مویی پایدار و ملتهب که حاوی آبسه حاد پیلونیدال بوده نیاز به تخلیه با روشهای جراحی یا لیزر داشته و با روشهای خانگی درمان نمیشوند.

درمان برای کاهش التهاب و درد ضروری است. گاهی ممکن است حفره آبسه به طور کامل بریده شده تا لانه های مو و بقایای پوست از بین بروند. این میزان عود را به حدود 15 درصد کاهش می دهد.

بیماری سینوس پیلونیدال مداوم، پیچیده یا عود کننده باید با جراحی درمان شود. در تمام روش ها، حفره ساییده شده و خراشیده می شود تا موها از بین بروند و بافت گرانولاسیون به طور غیر طبیعی بهبود یابد. چندین تکنیک برای بهبود و بسته شدن زخم موجود است. این شامل:

  • پانسمان یا بخیه زدن زخم های باز بعد از تخلیه
  • تشکیل آبسه (تشکیل کیسه)، که منجر به زخم کوچک‌ تر در مقایسه با زخم‌ هایی می‌ شود که برای دانه‌ بندی باز می‌ مانند.
  • بستن با استفاده از فلپ های پوستی برای برش های گسترده.

سوالات متداول

25 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • حامد اکبری
    ژانویه 17, 2023 10:58 ق.ظ

    سلام آقای دکتر من کیست مویی دنبالچه دارم نمیتونم بشینم خیلی اذیت میشم موقع خوابیدن یا نشستن. حتما باید جراحی کنم تا خوب شه؟؟؟؟

    پاسخ
    • سلام دوست عزیز بله کیست مویی تنها با انجام جراحی یا لیزر قابل درمان می باشد. که پیشنهاد ما انجام لیزر می باشد که به دور از عوارض است.

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید مدتیه علائم کیست مویی رو دارم انتی بیوتیک مصرف کردم اما هنوز خوب نشدم ممکنه بفرمایید باید چکار کنم؟

    پاسخ
    • درمان کیست مویی با لیزر امکان پذیر بوده و مصرف آنتی بیوتیک تنها به کنترل التهابات آن کمک خواهد کرد.

      پاسخ
  • مدتیه علائم کیست مویی دارم ممکنه بفرمایید برای درمانش باید چیکار کنم چون من خیلی میترسم الان شش ماهه دکتر نرفتم

    پاسخ
    • درد، خروج ترشح، ایججاد حفره و التهاب از علائم کیست مویی می باشد که می بایست سریعا تجحت درمان قرار گیرند.

      پاسخ
  • سلام آقای دکتر خسته نباشید میتونم بپرسم کیست مویی تا چه اندازه میتونه خطرناک باشه؟ ممکنه بپرسم میشه ادم سرطان بگیره؟

    پاسخ
    • سلام دوست عزیز کیست مویی می تواند سبب بروز عوارضی چون درد های شدید هنگام نشستن و برخاستن، خروج ترشح و عفونت شود

      پاسخ
  • بالای باسنم پوست پوست شده یعنی توش سوراخ سوراخ شده وقتی میخوام بشینم یا بلند شم از جام درد داره یه وقتایی هم بقیه میگن کمرت بوی بدی میده فک کنم کیست مویی گرفتم درسته؟

    پاسخ
    • بله امکان ابتلا به کیست مویی بسیار زیاد است اما بهتر است به یک متخصص نیز مراجعه شود.

      پاسخ
  • بنده پایین تر از زیر بغل و بالا تر از دنده ام کیست مویی در اورده خیلی درد دارم و نمیتونم دستم راا تکون بدم چطوری وقت بگیرم دکترتون معاینم کنه بعد اینکه تهران هستید دگ؟

    پاسخ
    • بله دوست عزیز تهران ونک، می توانید با شماره های ذکر شده جهت برقراری ارتباط و دریافت نوبت مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید برای کیست مویی چقدر زمان نیازه تا درمان کامل شه؟

    پاسخ
    • درمان کیست مویی با لیزر ممکن است 3تا 5روز به طول بی انجامد اما با روشهای جراحی ممکن است تا 2ماه زمان بر باشد.

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید من کیست مویی و هموروئید دارم کیست موییمو دکتر گفته با جراحی باز عمل میکنه و بخیه نمیزنه اما بواسیرم رو گفتن لیزر میکنن اما من میخوام هردو رو لیزر انجام بدم چون نمیتونم بیشتر از 3روز مرخصی بگیرد درماه برای همین هم کیست مویی رو اگر جراحی انجام بدم دیگه نمیتونم برم سرکارو باید بخوابم تو خونه دوماه میشه راهنماییم کنید باید چیکار کنم؟

    پاسخ
    • بله امکان انجام لیزر برای کیست مویی و درمان هموروئید وجود دارد.برای دریافت اولین وقت معاینه با کلینیک نشیمنگاه تماس حاصل فرمایید.

      پاسخ
  • سلام من داداشم قبلا کیست مویی داشت خیلی بد بود وقتی که عمل کرده بود الان همسرمم پشت کمرش اونطوری شده ولی نمیخوایم ببریم پیش اون دکتر خیلی بد عمل کرده بود داداشم مجبور شد دوبار عمل کنه چون کامل درنیاورده بودن دفعه اول الان برای شوهرم یه وقت میخوام از شما البته اگه با لیزر واقعا جواب میده

    پاسخ
    • بله کیست مویی یک بیماری بسیار حساس بوده که عدم تخلیه کامل زائده موجب بازگشت آن می شود. برای دریافت وقت و معاینه با کلینیک تماس بگیرید

      پاسخ
  • امیر رفیعی
    آگوست 9, 2023 11:03 ق.ظ

    من قبلا کیست مویی داشتم خودم داخل خونه فشار میدادم ازش چرک بیاد بیرون اینکارو که میکردم چند روز خوب بود ما دوباره الان بدتر شده حس میکنم اگه یکم دیگه بگذره از درد نمیتونم بشینم خیلی اذیت میکنه حتی شده لباسمو کثیف کرده خونابه اومده نتونستم نماز بخونم

    پاسخ
    • کیست مویی به هیچ عنوان اینگونه از بین نرفته و بلکه موجب حاد شدن ان می شود. بهتر است سریعتر به یک متخصص کیست مویی مراجعه کنید

      پاسخ
  • وقت شما بخیر مدتی می شود که قسمت انتهایی کمر من یه توده دراورده که خیلی بزرگ نیست ولی ازش خونابه میاد بیرون

    پاسخ
    • احتمال آبسه یا توده کیست مویی وجود دارد که هردو بیماری تنها با معاینه و تجویز دارو یا جراح یتوسط پزشک امکان پذیر است

      پاسخ
  • سلام برای کیست مویی کنار کمر یعنی زیر بغل رو هم عمل میکنید؟ من پایین تر از زیر بغلم کیست دراورده

    پاسخ
  • سلام من لای باسن بالا جوش زده چند روز درد دارم وقتی میشینم درد بیشتر میشه چیکار باید بکنم

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

خدمات
فهرست