زخم مقعدی عارضه ای بسیار دردناک و ناخوشایند است که ممکن است هر فردی به آن مبتلا شود. در این مطلب با معرفی بیماری، علت های پدید آورنده که برخی از بیماری های مقعدی پیش زمینه این عارضه هستند را بررسی نموده و برخی از راهکار های مناسب درمان زخم مقعد را معرفی نموده ایم؛ با ما همراه باشید.
زخم مقعد چیست؟
مقعد نیز ممکن است مانند سایر اعضای بدن در معرض آسیب دیدگی، بیماری یا زخم قرار بگیرد که فرد را دچار بیماری کند. به طور کلی زخم مقعد عارضه ای است که بیمار دچار جراحت، شکاف یا خراش در ناحیه مقعدی می شود که وابسته به دلایل متعددی این اتفاق می افتد. این ناحیه به دلیل داشتن عصب های فراوان بسیار حساس بوده و کوچکترین خراش دیدگی علائم و درد شدیدی برای بیمار به همراه می آورد.
علائم
زمانی که عارضه زخم مقعد در قسمت خارجی رکتوم شکل بگیرد، برای بیمار قابل مشاهده بوده و خود فرد می تواند علائم ظاهری آن را نیز مشاهده نماید. اما هنگامی که زخم در درون رکتوم رخ می دهد، بیمار توانایی تشخیص یا مشاهده آن را نداشته و نیاز به بررسی و معاینه پزشک خواهد داشته تا علت آن مشخص شود.
برخی از این علائم عبارت اند از:
- قرمزی و التهاب پوست ناحیه
- زخم های کوچک با دهانه باز
- خارش مقعد
- سوزش هنگام نشستن یا اجابت مزاج
- احساس سوزش یا خارش در هنگام سرفه یا عطسه
- خونریزی مقعد
درمان زخم مقعدی با لیزر
برای درمان زخم مقعدی ابتدا باید علت عارضه را مورد بررسی قرار داده تا دلیل اصلی بروز آن را بیابید. در صورتی که زخم مقعد ایجاد شده در اثر وجود بیماری های نشیمنگاهی چون بواسیر، شقاق یا حتی عادات غلط شکل گرفته باشد، بهتر است ابتدا بیماری پیش زمینه ای را درمان نمایید تا زخم مقعدی نیز بهبود یابد.
لیزر یک شیوه نوین در علم پزشکی می باشد که تقریبا درمان هرگونه بیماری نشیمنگاهی به واسطه آن امکان پذیر است. برای مثال درمان هموروئید، یا شقاق با لیزر به راحتی و با کمترین عوارض امکان پذیر بوده و می تواند آن را در یک جلسه از بین ببرد. درمان زخم مقعدی نیز به واسطه لیزر یک امر ساده بوده و نسبت به دیگر شیوه های درمان از کمترین درد، عوارض یا آسیب به بافت مقعدی امکان پذیر است.
مطالعه بیشتر: درمان شقاق
مزایای لیزر
لیزر نسبت به دیگر شیوه های درمان زخم مقعدی از جمله جراحی دارای مزایایی است که برخی از آنها عبارت اند از:
- دوره نقاهت بسیار کوتاه
- کمترین میزان درد
- بدون وارد شدن آسیب به بافت حساس ناحیه نشیمنگاه
- بدون نیاز به بستری یا بیهوشی
- هزینه بسیار کمتر
- بهبود و درمان زخم مقعد یک جلسه ای
- بدون باقی گذاشتن گوشت اضافه مقعد ناشی از زخم
- عدم ابتلا به عفونت
زخم مقعدی نشانه چیست؟
سوال بسیاری از بیماران در زمان ابتلا به این بیماری این است که زخم مقعدی نشانه چیست؟ آیا زخم نشان دهنده سرطان است؟ اما باید بدانید علت زخم مقعدی در صورتی که در اثر وجود بیماری قبلی و خاصی نباشد، ممکن در اثر عدم رعایت بهداشت، پوشیدن لباسهای تنگ و حتی زخم مقعدی در اثر یبوست باشد که بسیار آزار دهنده است، شکل بگیرد. اما وجود برخی بیماری ها مانند بواسیر، شقاق یا تنگی مقعد نیز در بروز این عارضه بی تاثیر نخواهند بود. همچنین با توجه به عدم داشتن شناخت کافی نسبت به بیماری های مقعدی شقاق و بواسیر را اشتباه گرفته و هرگونه زخم را به وجود اینگونه بیماری ها مرتبط می کنند.
بنابراین هنگام مشاهده کوچکترین عارضه یا زخم در نواحی مقعد سریعا به پزشک متخصص بیماری های مقعدی مراجعه نمایید.
بیشتر بخوانید: تفاوت شقاق و بواسیر
بواسیر
بیماری بواسیر به عروق متورم و ملتهب شده ناحیه مقعد و رکتوم گفته می شود که با عوارضی چون درد، سوزش، خارش، خونریزی همراه بوده که به همین دلیل بسیاری از افراد آن را با زخم مقعدی اشتباه میگیرند. اما بواسیر شایع ترین بیماری نشیمنگاهی است که به رگ ها مربوط است و درمان آن نیز با لیزر امکان پذیر است.
مطالعه بیشتر: بواسیر چیست؟
شقاق
شقاق نوعی از زخم مقعدی است که به دلایل مختلفی از جمله یبوست، تنگی دریچه مقعد یا اسپاسم و گرفتگی عضلات اسفنکتر شکل می گیرد. شقاق دارای دو نوع حاد و مزمن که نوع پیشرفته تر آن است، بوده که درمان هر دوی آنها با شیوه های نوین پزشکی چون لیزر امکان پذیر است.
زخم مقعدی در اثر رابطه
به طور کلی مقعد یک راه خروجی برای دفع مدفوع بوده و وارد کردن هرگونه جسم خارجی درون آن سبب آسیب دیدگی آن می گردد. فشار ناشی از برقراری رابطه جنسی مقعدی می تواند موجب آسیب دیدگی عضلات اسفنکتر شده عارضه زخم مقعدی ایجاد نماید.
علاوه بر آن امکان انتقال انواع باکتری ها و ویروس ها وجود داشته که برای دو طرف مضر بوده و سلامتی را به خطر می اندازد.
برخی از عوارض برقراری این نوع رابطه شامل بی اختیاری مدفوع، زخم مقعد، ابتلا به بیماری های آمیزشی و حتی بواسیر شود.
تنگی مقعد
سوال بسیاری از بیماران مبتلا به این عارضه این است که مقعدم زخم شده و خوب نمیشه چه دلیلی برای این بیماری وجود دارد؟ تنگی مقعد عارضه ای که ممکن است هر فرد حتی در ابتدای تولد نیز به آن دچار باشد. این عارضه ناشی از تنگی کانال مقعد بوده که این موضوع سبب ایجاد اختلال در اجابت مزاج گردیده و در نهایت بیمار را دچار بروز زخم در مقعد می کند. زخم مقعد ناشی از تنگی مقعد به راحتی قابل درمان نبوده و نیازمند آن است ابتدا تنگی مقعد درمان شود.
زخم مقعدی در اثر یبوست
یبوست یک بیماری بسیار دردناک بوده که عوارض سخت و گاهی جبران نشدنی برای فرد به همراه می آورد. از آنجایی که فرد هنگام ابتلا به یبوست مجبور است مدفوع خشک و سفت را دفع کند، دچار آسیب دیدگی روده ها یا دریچه مقعد شده و امکان ابتلا به انواع آسیب دیدگی ها و بیماری هایی چون زخم مقعد یا بواسیر را برای او به همراه می آورد.
بنابراین زخم مقعدی در اثر یبوست نیز بسیار شایع بوده و عدم کنترل و درمان یبوست عوارضی چون زخم مقعد را به همراه می آورد.
روشهای درمان زخم مقعد
درمان زخم مقعد به روشهای دیگری چون جراحی، روشهای خانگی، یا استعمال دارو ها و پماد های مربوطه امکان پذیر است که در برخی موارد بیماری را کنترل خواهند کرد. البته استعمال دارو یا روشهای غیر پزشکی تنها در ابتدایی ترین مراحل موثر هستند.
همچنین ممکن است گاهی این روشها تنها اتلاف وقت تلقی شده و بیماری را حادتر کند.
جراحی
جراحی یک روش سنتی و منسوخ است که در گذشته برای درمان زخم مقعد مورد استفاده قرار می گرفت. این روش علاوه بر درد زیاد دارای عوارضی چون آسیب به بافت این ناحیه، گوشت اضافه مقعد، خونریزی شدید همراه بوده و می تواند نتیجه معکوس داشته باشد.
درمان خانگی زخم مقعدی
امکان درمان خانگی زخم مقعدی در صورتی که بیماری بسیار حاد و عمیق نشده وجود داشته و بیماران می توانند با تغییر عادات یا مصرف برخی دارو ها نسبت به درمان این عارضه اقدام نمایند.
برخی راه های درمان این بیماری در خانه عبارت اند از:
- نوشیدن مایعات کافی
- مصرف سبزیجات و انواع میوه ها به دلیل داشتن فیبر
- پاکیزه نگه داشتن ناحیه نشیمنگاهی
- استفاده از روش درمان گیاهی زخم مقعدی مانند استعمال الوئه ورا
- پرهیز از زور زدن هنگام اجابت مزاج
- استفاده از حمام نشیمن
دارو و پماد برای درمان زخم مقعدی
مصرف دارو و پماد، برای جراحت ها یا زخم های باز نیاز به مشورت پزشک دارد و مصرف خودسرانه آنها موجب بروز عوارض می گردد. از این رو بهتر است جهت مصرف پماد یا دارو با پزشک خود مشورت نمایید. علاوه بر آن باید بدانید راه های درمان خانگی زخم مقعد یا استفاده از دارو و پماد برای درمان زخم مقعدی بزرگسالان زمانی موثر است که بیماری در ابتدایی ترین مراحل شکل گیری باشد.
همچنین زمانی که بیماری به نوع حاد و پیشرفته خود رسیده باشد، استعمال پماد زخم مقعدی تنها خاصیت کاهش درد، و سوزش را به همراه داشته و قابلیت درمانی نخواهند داشت.
برخی از دارو های کاهش علائم زخم مقعد و عبارت اند از:
- پماد یا محلول لیدوکائین
- آنتی فیشر یک پماد برای درمان زخم مقعدی بزرگسالان
- پماد نیتروگلیسیرین
- وازلین
- پماد های نرم کننده
چگونه از زخم شدن مقعد پیشگیری کنیم؟
زخم مقعد از بیماری هایی می باشد که با رعایت برخی نکات ساده تا حدودی امکان پیشگیری از آن وجود داشته و می توان از آن جلوگیری نمود.
برخی از نکات پیشگیری از این بیماری عبارت اند از:
- درمان یبوست های مزمن یا خفیف
- داشتن تغذیه مناسب و مصرف فیبر
- رعایت بهداشت این ناحیه
- پرهیز از برقراری رابطه جنسی مقعدی
- نوشیدن آب به مقدار کافی
- جدی گرفتن هرگونه علائمی چون سوزش و خارش
- پرهیز از پوشیدن لباس زیر های تنگ و چسبان با جنس های نامرغوب
زخم مقعد در چه افرادی شایع تر است؟
بروز این عارضه در همه افراد با هر سن و سالی امکان داشته و حتی گاهی کودکان نیز دچار زخم مقعد می شوند. اما به طور کی این بیماری در افراد سالمند، خانمهای باردار یا افرادی که دائما دچار یبوست یا اسهال هستند بیشتر به چشم میخورد. بنابراین برای پیشگیری از ابتلا به زخم مقعد تغذیه و عادات روزانه را اصلاح کنید. عدم توجه به اصلاح رفتارهای غلط موجب حاد شدن عارضه می گردد.
نحوه تشخیص
نحوه تشخیص زخم مقعد در صورتی که زخم درون رکتوم قرار گرفته باشد، با مشاهده یا معاینه سطحی (به صورت فیزیکی) امکان پذیر نخواهد بود و بیمار می بایست حتما به متخصص کولورکتال مراجعه نماید.
با مراجعه به پزشک، و اقدام برای درمان پزشک شما را نسبت به انجام برخی آزمایش هایی چون کولونوسکوپی یا آندوسکوپی راهنمایی کرده تا میزان شدت و نوع دقیق آن را بررسی نماید.
10 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
حدودا 6هفته میشه که من مقعدم زخم شده هر پماد نرم کننده ای هم بگید زدم اما خوب نشده باید چیکارش کنم پیش کدوم دکتر برم؟
سلام دوست عزیز شما می بایست به یک متخصص کولورکتال یا دکتر شقاق مراجعه کنید تا علت زخم مقعد را بررسی کند.
سلام اقای دکتر خسته نباشید من چند روزه مقعدم زخم شده ازش خون میاد باید چی بزنم خوب شه؟
پماد آنتی فیشر جهت زخم مقعدی و بیماری شقاق یک داروی ابتدایی است که می توانید از آن استفاده کنید. در صورت عدم بهبود پس از استفاده از این دارو می بایست به متخصص شقاق مقعد مراجعه کنید.
حدودا سه روز پیش اجابت مزاج سختی داشتم چون بیشتر مواقع یبوستم برای همین حس میکنم از داخل مقعدم زخم شده باید دارو مصرف کنم یا خودش خوب میشه
از پماد انتی فیشر میتوانید به مدت یک هفته استفاده کنید. در صورت عدم بهبودی باید به دکتر شقاق مراجعه کنید. چراکه عدم درمان زخم موجب حاد شدن و حتی عفونت شود.
سلام اقای دکتر پماد درمان زخم مقعدی در اثر یبوست چی خوبه؟
سلام دوست عزیز آنتی فیشر یکی از بهترین پمادهای درمان زخم مقعد می باشد که می توانید از آن استفاده کنید.
زخم مقعد چطوری خوب میشه اقای دکتر؟ من یه زخم کوچیک کنار مقعدم در اومده خیلی میسوزه
سلام دوست عزیز زخم مقعد در اثر شقاق را می توان با استفاده از دارو و پماد (در صورت خفیف بودن) و در صورت حاد بودن با لیزر درمان نمود.